Droom van Wondem

 

Wondem is vijf keer in Ethiopië geweest. Toen hij daar op bezoek was, werd hij heel erg verdrietig van de armoede om hem heen. Hij zag arme kinderen zonder eten of kleding en wilde meteen zijn eigen kleding en schoenen weggeven. Dit deed hij en daarna vroeg hij: “Papa, hoe kan ik geld verdienen voor die kinderen?” Deze vraag stelde hij bijna dagelijks.

Wondem in Ethopië

In 2005 werd Wondem lid van de stichting Progress Integrated Community Development Organization (PICDO). Dit is een stichting in Addis Ababa voor kinderen met hiv/aids. De hele familie van Wondem stuurde iedere maand geld naar deze stichting.

Toen Wondem in mei 2008 weer in Ethiopië was met zijn vader, was hij opnieuw erg aangedaan door de situatie in Ethiopië. Hij zei tegen zijn vader: “Als ik volwassen ben, zal ik mijn eigen stichting oprichten om de slechte situatie van deze kinderen te verbeteren.”

Zijn grote wens was om de allerarmste kinderen in Ethiopië een betere toekomst te geven. Door middel van Stichting Wondem willen wij de droom van Wondem verwezenlijken.


Wondem en zijn overlijden

Wondem is 8 juli 1996 geboren. Hij was een vrolijke en behulpzame jongen. Iedereen hield van hem. Hij ging met veel plezier naar school. Voetballen was zijn hobby en regelmatig ging hij naar de Arena in Amsterdam om naar het voetballen te kijken.

Wondem met Johan Cruijff

Wondem was een leuke jongen

Wondem

Op de avond van 8 februari 2009 werd Wondem door een dienstdoende huisarts naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het AMC in Amsterdam verwezen. Daar werd Wondem na een kort onderzoek weer huiswaarts gestuurd. Kort hierna raakte Wondem in coma. Op 11 februari 2009 overleed hij, slechts 12 jaar oud.

De Commissie Klachtenbehandeling Patiënten AMC heeft in haar plenaire vergadering van 25 juni 2009 de klacht die wij ingediend hebben, gegrond verklaard op zowel de medisch-technische aspecten, als op het aspect van de communicatie. Deze commissie beoordeelde beide als onzorgvuldig. Ook de wijze waarop het AMC na het overlijden met de ouders van Wondem heeft gecommuniceerd, voldoet niet aan de menselijke of professionele norm. Inmiddels heeft het AMC zelf ook erkend dat er fouten zijn gemaakt bij het onderzoek op de afdeling Spoedeisende Hulp. Het AMC heeft dan ook aansprakelijkheid erkend voor het overlijden van Wondem. Daarom heeft het AMC € 15.000 betaald voor het oprichten van Stichting Wondem en het verwezenlijken van de droom van Wondem.

Hartelijk bedankt!